
Herken de valkuilen en bescherm jezelf Telefoonfraude is een veelvoorkomende methode waarmee criminelen proberen geld of persoonlijke gegevens te verkrijgen door zich voor te doen als iemand anders. Hieronder staan enkele veelvoorkomende vormen van telefoonfraude en tips over hoe je jezelf kunt beschermen.
Een frauduleuze “bankmedewerker” belt en vertelt dat de instellingen voor internetbankieren niet goed staan of dat je bankrekening is geblokkeerd. De medewerker biedt aan om het probleem direct op te lossen als je je rekeningnummer en inloggegevens geeft. Soms vragen ze om samen in te loggen en internetbankieren te starten. **Ga hier nooit in mee.** Wat te doen: Persoonlijke gegevens en inlogcodes zijn strikt privĂ©. Echte bankmedewerkers zullen hier nooit om vragen. Als je zo’n oplichter aan de telefoon krijgt, kap het gesprek dan af. Laat je niet ompraten en verbreek de verbinding.
Een “medewerker” van Microsoft of Apple belt en beweert dat er iets mis is met je computer. Ze vragen je om een programma te installeren, zodat ze je computer kunnen overnemen en de problemen kunnen herstellen. **Doe dit niet.** Wat te doen: Deze manier van ondersteuning bestaat alleen wanneer jij om hulp hebt gevraagd. Onverwachte telefoontjes van Microsoft, Apple of andere grote bedrijven zijn altijd verdacht. Ga er nooit op in.
Een andere bekende oplichtingstruc is een melding van een gemiste oproep van een vreemd of buitenlands telefoonnummer. Wie terugbelt, krijgt te maken met hoge belkosten. Wat te doen: Als je wordt gebeld door een onbekend of buitenlands nummer, bel niet terug.
Telefoonfraude is een beproefde methode van criminelen om geld of persoonlijke gegevens te verkrijgen. Wees altijd op je hoede bij onverwachte telefoontjes en deel nooit je persoonlijke informatie of inloggegevens. Verbreek de verbinding als je twijfelt en laat je niet ompraten.