Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar afgenomen, maar het aantal babbeltrucs om de woning binnen te komen is juist toegenomen. Onder babbeltrucs verstaan we de smoesjes, waarmee oplichters u proberen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. “Laat u er niet door overvallen”, waarschuwt Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
“Elk slachtoffer is er één te veel, of het nu gaat om woninginbraken of babbeltrucs. De impact op slachtoffers is vaak zo enorm heftig dat we het belangrijk vinden om onze tips hierover te blijven
delen”, aldus Levering. Vanuit het Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt altijd geadviseerd goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk als basis om woninginbraken te voorkomen. Hieronder valt ook de zogenaamde kierstandhouder. Dit is een stevige variant van een deurketting. “Als u deze op de deur heeft zitten en gebruikt, dan kan niemand de deur openen en u naar binnen duwen. Gebruik deze kierstandhouder niet als extra slot, want hulpdiensten moeten in geval van nood wel naar binnen kunnen”, merkt Levering op.
Laat onaangekondigd bezoek niet binnen. Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij of de thuiszorg komen nooit zonder afspraak bij u aan de deur. Vraag altijd naar legitimatie als u de persoon niet kent. Laat geen onbekenden binnen. Doe de deur even dicht als u geld gaat halen voor een collectant. Dat is niet onbeleefd, wel veilig. “U kunt er ook voor zorgen dat u altijd wat kleingeld in de hal heeft liggen, zodat u niet hoeft weg te lopen bij de voordeur”, vult Levering aan.
Een bank of de politie vraagt nooit naar uw bankpas of pinpas. Geef deze dus nooit aan een onbekende. Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
Hoe betrouwbaar of onschuldig uw onbekende bezoek, jong en oud, ook oogt, laat ze nooit bij u binnen. Er zijn genoeg verhalen bekend van kinderen die vragen of u wilt meewerken aan een werkstuk of bij u naar het toilet mogen. Vervolgens gaan ze er met uw geld en sieraden vandoor. Vraag hen om op een later moment terug te komen als u niet meer alleen thuis bent. Levering weet te vertellen dat de oplichters vaak met z’n tweeën komen. “De één leidt u af, terwijl de ander de diefstal pleegt. De oplichter kan zich ook voordoen als iemand anders. Bijvoorbeeld als monteur. Vaak komen ze betrouwbaar over omdat het lijkt dat zij het uniform van het bedrijf dragen. Trap er niet in!”
Kijk voor meer tips over veilig wonen op www.politiekeurmerk.nl/preventietips.
Bron: Seniorenwijzer